Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-14 KL. 11:00

Olofström - Sveriges friluftskommun 2021

Av Thomas Edgren

Olofström vann priset som Sveriges bästa friluftskommun 2021. Partille har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest och utses till Årets förbättrare Priserna delades ut på den digitala Tankesmedja för friluftsliv.

Olofström - Sveriges friluftskommun 2021
Daniel Ottosson, samordnare Offentlig miljö och Morgan Bengtsson, kommunalråd Olofströms kommun firar utmärkelsen ”Sveriges bästa friluftskommun”. I bakgrunden glada barn och vuxna från kommunen. Foto: Olofströms kommun.

Utmärkelserna utgår från en undersökning om kommunernas arbete för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I år deltog 207 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010. De tre högst rankade friluftskommunerna i Östergötland var Linköping, Finspång och Motala.

Långsiktig fysisk planering
– Kommunerna har en nyckelroll i att skapa förutsättningar för friluftsliv. Genom långsiktig fysisk planering, markinnehav, skydd och skötsel av natur, aktiviteter inom skola och omsorg, stöd till friluftsorganisationer, dialog och näringslivsutveckling kan kommunen bidra till människors möjligheter att vistas i naturen och att nå de nationella friluftslivspolitiska målen, säger Ingela Hiltula, avdelningschef på Naturvårdsverket.

Koppling till barnkonventionen
Många kommuner har uppnått mycket goda resultat i årets undersökning. Maximalt antal poäng i undersökningen är 32 poäng och 30 kommuner har fått 29 poäng eller mer.
– I årets enkät fanns det möjlighet att berätta hur kommunen arbetat med att stärka barns och ungas tillgång till friluftsliv med utgångspunkt i barnkonventionen. Olofström har på många skilda och kreativa sätt främjat friluftsliv för barn i olika åldrar och för barn med olika funktionsvariationer, vilket blev utslagsgivande säger Ingela Hiltula.

Arbetar kreativt med lärmiljöer
– Det är särskilt roligt att priset i år går till en kommun som arbetar kreativt med lärmiljöer och engagerar skolor och förskolor. Det är med friluftsliv som med allt annat; det börjar med barnen, säger Ulf Silvander, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Årets förbättrare – Partille kommun
Den kommun som förbättrat sitt friluftslivsarbete mest under den senaste treårsperioden är Partille kommun, följt av Fagersta och Herrljunga. Med en förbättring på 38 procentenheter har Partille visat att det på kort tid går att stärka och utveckla friluftslivet. Kommunen visar på framgångsrikt friluftslivsarbete som kommer invånarna till nytta.

Samverkan stärker förutsättningarna
Genom samverkan med andra aktörer kan kommunen ytterligare stärka förutsättningarna för ökad folkhälsa genom vistelse i vardagsnära natur.
– Kommunens långsiktiga samarbete med ideella föreningar skapar goda förutsättningar för att föreningarna kan bidra med de positiva effekterna som friluftsliv ger, till exempel bättre folkhälsa, säger Ulf Silvander, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Får 50 000 kronor
Olofströms kommun får 50 000 kronor att använda till fortsatt arbete för friluftsliv. Priset Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

Källa: Svenskt Friluftsliv

< Om utmärkelsen
Den undersökning som utmärkelsen bygger på ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv. De högst rankade kommunerna har alla visat upp ett fokuserat arbete med sikte på att stärka och utveckla friluftslivet inom kommunen. Utnämningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Utmärkelsen Sveriges friluftskommun har delats ut sedan 2010. Vinnande kommun får 50 000 kr att använda till fortsatt arbete för friluftsliv. <

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter