Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-30 KL. 10:30

Ny dokumentär om ”Kulturprofilen”

Av Thomas Edgren

På söndag 5 december är det premiär på Viaplay för dokumentärserien The Prize of Silence, som granskar ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault.

Ny dokumentär om ”Kulturprofilen”
The Prize of Silence har världspremiär på söndag 5 december på Viaplay. Alla fyra avsnitt släpps samtidigt. Foto: Viaplay

Hösten 2017 slog nyheten om ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault ner som en bomb. Svenska Akademien, som delar ut världens mest välrenommerade utmärkelse Nobelpriset i litteratur, anklagades för att ha haft vetskap om sexuella övergrepp utan att agera. Avslöjandena ledde till att utdelningen av 2018 års Nobelpris i litteratur ställdes in, och en överhängande rädsla att Nobelstiftelsen skulle beröva akademien uppdraget att dela ut priset i framtiden.

Gripande berättelser
– Det har varit en berörande och drabbande resa att jobba med den här dokumentärserien, framförallt att höra de gripande berättelserna från de utsatta och modiga kvinnorna, där flera av de medverkande för första gången öppet delar med sig av sina upplevelser, säger Martina Iacobaeus, producent för The Prize of Silence.

Möt flera av kvinnorna
Viaplay-originalet The Prize of Silence är en dokumentärserie som skildrar händelserna som nästan krossade akademien. Vi möter flera av kvinnorna som utsattes för Arnault, såväl som ungdomsvänner till Arnault och internationella experter. Vi får höra detaljerade skildringar av Arnaults bakgrund, hans relationer till ledamöterna i akademien, och hur han skapade sig en maktbas inom svensk kultur som gav honom access till kvinnorna han förgrep sig på.

”Den fullbordade penetrationen är en seger”
– Om vi säger att Svenska Akademien har varit en institution där dess ledande ledamot sagt, faktiskt fullt allvarligt, att ”den fullbordade penetrationen är ett evigt nederlag för kvinnan, och en evig seger för mannen”, så har vi en institution där det inte är konstigt att ingen av ledamöterna reagerar på att man år efter år stöder Jean-Claude Arnault, säger författaren Jonas Gardell i dokumentären.

Källa: TV.nu
PÅ STARTSIDAN JUST NU