Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-11-30 KL. 10:30

Ny dokumentär om ”Kulturprofilen”

Av Thomas Edgren

På söndag 5 december är det premiär på Viaplay för dokumentärserien The Prize of Silence, som granskar ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault.

Ny dokumentär om ”Kulturprofilen”
The Prize of Silence har världspremiär på söndag 5 december på Viaplay. Alla fyra avsnitt släpps samtidigt. Foto: Viaplay

Hösten 2017 slog nyheten om ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault ner som en bomb. Svenska Akademien, som delar ut världens mest välrenommerade utmärkelse Nobelpriset i litteratur, anklagades för att ha haft vetskap om sexuella övergrepp utan att agera. Avslöjandena ledde till att utdelningen av 2018 års Nobelpris i litteratur ställdes in, och en överhängande rädsla att Nobelstiftelsen skulle beröva akademien uppdraget att dela ut priset i framtiden.

Gripande berättelser
– Det har varit en berörande och drabbande resa att jobba med den här dokumentärserien, framförallt att höra de gripande berättelserna från de utsatta och modiga kvinnorna, där flera av de medverkande för första gången öppet delar med sig av sina upplevelser, säger Martina Iacobaeus, producent för The Prize of Silence.

Möt flera av kvinnorna
Viaplay-originalet The Prize of Silence är en dokumentärserie som skildrar händelserna som nästan krossade akademien. Vi möter flera av kvinnorna som utsattes för Arnault, såväl som ungdomsvänner till Arnault och internationella experter. Vi får höra detaljerade skildringar av Arnaults bakgrund, hans relationer till ledamöterna i akademien, och hur han skapade sig en maktbas inom svensk kultur som gav honom access till kvinnorna han förgrep sig på.

”Den fullbordade penetrationen är en seger”
– Om vi säger att Svenska Akademien har varit en institution där dess ledande ledamot sagt, faktiskt fullt allvarligt, att ”den fullbordade penetrationen är ett evigt nederlag för kvinnan, och en evig seger för mannen”, så har vi en institution där det inte är konstigt att ingen av ledamöterna reagerar på att man år efter år stöder Jean-Claude Arnault, säger författaren Jonas Gardell i dokumentären.

Källa: TV.nu
PÅ STARTSIDAN JUST NU

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap
ÖSTERGÖTLAND 2022-1-21 KL. 17:26

Bladvändarkänslan i Östgötasviten – Gertrud Hellbrand om sitt författarskap

"En utmaning att låta karaktärerna utvecklas över tid".

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden
MJÖLBY 2022-1-21 KL. 13:31

Mantorpsbon dömer OS under speciella förhållanden

"Testas varje dag".

Motalafamilj deltar i
MOTALA 2022-1-19 KL. 15:10

Motalafamilj deltar i "Talang"

På fredag deltar familjen "Staaf Magic" i tävlingen "Talang" på TV 4.

MJÖLBY 2022-1-19 KL. 11:50

"Att sköta en golfklubb är som att sköta ett företag"

–Det har varit en lång och spännande resa, säger Per Borthen, som vid årsskiftet slutade som ordförande för Mjölby golfklubb.

Varg utanför Skänninge?
MJÖLBY 2022-1-19 KL. 09:08

Varg utanför Skänninge? "Man kan i princip förvänta sig att varg går igenom länet då och då"

Och hur ska media förhålla sig till den här typen av "vargpaparazzi-journalistik" egentligen?

Fler nyheter