Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-10-12 KL. 10:00

Idrottsresor ska bli mer hållbara med hjälp av innovationsstöd

Av Thomas Edgren

RF och SISU har tillsammans med Handbollförbundet, Orienteringsförbundet och Ridsportförbundet beviljats drygt 2,9 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att ta fram en metod för att minska resor med hög klimatpåverkan inom idrotten.

Idrottsresor ska bli mer hållbara med hjälp av innovationsstöd
Nu vill man försöka att få mer hållbara idrottsresor. Foto: Riksidrottstförbundet

– Detta är ett positivt besked där vi tillsammans kan förbättra kunskap och hitta metoder för att bidra till en mer hållbar utveckling av resvanorna inom idrottsrörelsen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Minska klimatpåverkan
I till exempel Stockholms län är 30 procent av helgresorna fritidsresor och skjutsresor. 55 procent av dessa görs med bil och är till övervägande del relaterade till barn och vuxnas idrottsutövande samtidigt som reslängden för dessa bilresor ökar. Målet med arbetet som nu fått stöd av Vinnova är att utveckla, testa och skala upp en metod med syftet att minska klimatpåverkan, minska resekostnader från resor i riktning mot Agenda 2030-målen samt de nationella transportpolitiska målen.

Förstärka den positiva hälsoeffekten
– Genom att förändra människors beteende och övergå till en mer hälsosam mobilitet så finns det också förutsättningar att förstärka den positiva hälsoeffekt som idrottsrörelsen naturligt bidrar med genom sin verksamhet. Det är ett spännande arbete vi har framför oss som jag hoppas ska hjälpa oss alla inom idrotten att bidra till en mer hållbar utveckling, säger Charlotte Sundvall, Riksidrottsförbundet.
– Som orienterare reser vi ibland till en skog en bit bort och det kommer att bli riktigt bra med en metod för hur vi kan få en hållbar utveckling av resor, säger
Susanne Maarup, förbundschef på Svenska orienteringsförbundet.

Många ridsportanläggningar utan kollektivtrafik
– Svenska Ridsportförbundet bedriver ett långsiktigt hållbarhetsarbete där resande är en utmaning både vad gäller klimatpåverkan men också gällande inkludering. Många av ridsportens anläggningar ligger ute på landet med liten eller ingen kollektivtrafik, vilket försvårar för oss att skapa en ridsport för alla. Vi hoppas att detta projekt ska ge oss utökad kunskap om hur det ser ut inom ridsporten vad gäller resande och på så sätt hjälpa oss att utforma konkreta insatser som verkligen gör skillnad, säger Annika Tjärnström, generalsekreterare, Svenska Ridsportförbundet.


Källa: Riksidrottsförbundet


PÅ STARTSIDAN JUST NU