Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-13 KL. 19:00

Fazer köper Trensums

Av Thomas Edgren

Fazer-koncernen har träffat överenskommelse om att köpa Trensums Food, specialiserat på tillverkning av växtbaserade livsmedel och med strategiskt fokus på havredrycker. Trensums Food och dess dotterbolag omsatte 779 miljoner kronor under räkenskapsåret som avslutades i april 2021.

Fazer köper Trensums
Trensums Food med fabrik i Tingsryd, har ett strategiskt fokus på havredrycker i sin tillverkning. Nu köps det av Fazer. Foto: Trensums.

Den globala efterfrågan på växtbaserade drycker, särskilt havredrycker, har visat stark tillväxt tack vare dryckernas goda smakprofil och låga klimatavtryck. Med betydande kapacitet samt effektiv och högklassig produktion är Trensums Food - en av Europas ledande tillverkare av havredrycker - väl positionerad att möta den ökade efterfrågan på växtbaserad mat.

Kapacitetsökning för havredrycker
Förvärvet ger Fazer en betydande kapacitetsökning för havredrycker och en plattform för fortsatt tillväxt med möjlighet att nå nya marknader för non-dairy produkter. Trensums Food blir en del av affärsområdet Fazer Lifestyle Foods med inriktning på havrebaserade drycker, frukostprodukter, smoothies, växtbaserade måltider och foodtech.

Ser en stark ägare
- Jag är mycket glad över att Fazer, ett nordiskt företag med fokus på matupplevelser och med lång historia, blir ny ägare av Trensums Food. I Fazer ser vi en stark ägare, som är duktig på havre och vill satsa inom växtbaserade produkter. Detta skapar goda möjligheter för Trensums fortsatta utveckling, vilket självklart också är positivt för Tingsryd som ort, säger Mikael Thörnkvist, VD för Profura AB, ägare av Trensums Food AB.

Nordiska livsmedel
2019 köpte Fazer det finska företaget Kaslink, specialiserat på att utveckla och tillverka växtbaserad mat. Den moderna produktionsanläggningen som ligger i Koria, Finland, är specialiserad på att utveckla och producera nordiska livsmedel inklusive havrebaserade drycker, snacks och matlagningsprodukter som säljs under varumärket Fazer Aito. För att påskynda den organiska tillväxten inom växtbaserat investerar Fazer för närvarande i ökad kapacitet i Koria. Även Trensums Food AB investerar i ytterligare kapacitet, som kommer att tas i bruk under 2022.

Investerat 200 miljoner euro
Under de senaste tre åren har Fazer investerat totalt drygt 200 miljoner euro i sina hemmamarknader. Huvuddelen av investeringarna har gjorts i att utveckla havreverksamheten. Nyligen har företaget fördubblat havrekvarn-kapaciteten i såväl Lidköping, Sverige som Lahtis, Finland.

Källa: FazerTrensums Food AB i korthet
Trensums Food är ett tillväxtföretag och en ledande aktör inom flytande växtbaserade livsmedel med havredryck som huvudfokus. Företaget var först i världen med kommersiell produktion av havredryck och säljer idag sin havredryck till stora delar av världen. Under de senaste åren har Trensums Food gjort investeringar i utökad kapacitet på basen av en stark efterfrågan som även fortsätter öka – något som skapar förutsättningar för ytterligare tillväxt framöver. Trensums Food ingår i Nordic Food Group AB som ägs av Profura AB. Trensums Food har ca 180 anställda i Tingsryd, Sverige.


PÅ STARTSIDAN JUST NU