Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-14 KL. 14:00

En tidig julklapp till förstagångsföräldrar

Av Thomas Edgren

Bolibompa baby – föräldrar är en ny programserie för förstagångsföräldrar. I korta avsnitt blandas förklaringar och råd från experter, inskickade klipp från andra förstagångsföräldrar, sketcher av komikern Charlotta Björk och baby-klipp på samma teman.

En tidig julklapp till förstagångsföräldrar
Barnpsykologen Malin Bergström medverkar kring barns nyfikenhet, anknytning och att börja förskolan. Foto: SVT

Bolibompa baby – föräldrar är en samlad, trygg plattform för förstagångsföräldrar som kan skapa gemenskap, minska stressen och hjälpa till i vardagen. Avsnitten är avslappnade, ärliga, informativa och inspirerande. Programserien, som är grundad i både vetenskap och erfarenhet, behandlar sex centrala ämnen: anknytning, mat, sömn, nyfikenhet, språk och förskola.

En stor upplevelse att bli förälder
– Att bli förälder är en stor upplevelse och milstolpe i livet. I denna omtumlande tid så finns det ett stort behov av trygghet och tips. SVT och Bolibompa Baby vill bidra med ett innehåll som ger nyblivna föräldrar stöd och trygghet i sitt föräldraskap, och på köpet får de också roliga och knasiga sketcher från bebislivet, säger Anna Alandh, tillförordnad programchef SVT Barn.

Barnpsykolog och sömnforskare
I programserien träffar vi barnpsykologen Malin Bergström, sömnforskaren Kristoffer Bothelius, professorn i utvecklingspsykologi Gustaf Gredebäck, dietisten Sara Ask, logopeden Anna-Karin Arnald och flera förskolepedagoger. Komikern Charlotta Björk, som själv är förälder, avdramatiserar babylivet i en samling knäppa sketcher.

Barnpsykologen Malin Bergström medverkar kring barns nyfikenhet, anknytning och att börja förskolan.

Trygghet förutsättning för nyfikenhet
– Trygghet är en förutsättning för nyfikenhet. Därför kan man säga att självständighet och beroende är två sidor av samma mynt. Man kan inte skämma bort barn med för mycket närhet och trygghet; det är tvärtom den bästa grunden man kan lägga för att barn ska bli självständiga, säger Malin Bergström.

Aktiviteten i hjärnan ökar vid sömnbrist
Sömnforskaren Kristoffer Bothelius ger tips kring nyblivna föräldrars sömn.
– Störd sömn och sömnbrist leder till att aktiviteten ökar i den del av hjärnan som reglerar stämningsläget. Det gör att vi lättare blir argare eller ledsnare när vi stöter på svårigheter. Det är inte så konstigt om man ryker ihop över saker man normalt inte skulle lagt så stor vikt vid, säger Kristoffer Bothelius.
Serien har premiär på SVT Play 20 december

Källa: SVTPÅ STARTSIDAN JUST NU