Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-9-15 KL. 15:00

Bönder och jägare eniga - vargstammen måste minskas

Av Thomas Edgren

WEBBUNIK. Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kräver en kraftig decimering av vargstammen. Det är viktigt att länsstyrelser, Naturvårdsverket och politiker förstår det absolut nödvändiga i att besluta om en utökad vargjakt i vinter.

Bönder och jägare eniga - vargstammen måste minskas
Så kan det se ut när en varg rivit får. Foto: LRF

– Den starkt växande vargstammen är en ohållbar situation för tamdjursägare, jägare och många andra drabbade på landsbygden. Myndigheterna måste agera, säger Palle Borgström ordförande för LRF.

Bedriver informationskampanj
Sedan några veckor bedriver Svenska Jägareförbundet en informationskampanj med målet att vargstammen måste minska i storlek. En viktig anledning är att Sverige kan förlora självbestämmandet om vargförvaltningen ifall stammen växer sig för stor. Detta hänger samman med att domstolar menat att ett medlemsland i EU inte procentuellt får göra för stora uttag i stammen för en strikt skyddad art. En utökad vargstam skapar större problem både för jägare och djurbönder, men kan då, enligt EU:s bevaranderegler, inte längre reduceras i tillräcklig grad.

Ändrat till mininivå 300 djur
Vargstammen bedöms idag ligger kring 395 individer, jämfört med riksdagens beslut om en miniminivå om 170 - 270 svenska vargar. Naturvårdsverket har senare ändrat miniminivån till 300 djur. Både LRF och Svenska Jägareförbundet är eniga om att den börda som landsbygdsbefolkningen, bönderna och jägarna tvingas bära är oacceptabel.

Stor oro för jägare
– Nyligen presenterade Naturvårdsverket en rapport som visade vilken stor oro och stress rovdjuren innebär för jägare och tamdjursägare. Detta måste länsstyrelserna ta med i beräkningen när de ska besluta om vilken vargjakt som ska tillåtas i vinter, säger Palle Borgström.
Han och Peter Eriksson kräver att länsstyrelserna beaktar psykosociala- och socio-ekonomiska faktorer, de kulturarv som lantbrukare och jägare förvaltar samt tar hänsyn till att livsmedelsförsörjningen enligt riksdagens livsmedelsstrategi ska öka.

”Stammen måste minskas”
– Den svenska vargstammen innehåller cirka 100 djur fler än vad Naturvårdsverket beslutat som lägsta nivå. Stammen måste minskas rejält. Länsstyrelserna kan ge oss som bor på landsbygden bättre förutsättningar och möjligheter att driva lantbruk, jaga och leva utan en onödigt stor påverkan av vargarna. Det vi begär är inte orimligt, utan så som riksdagen beslutade att rovdjurspolitiken skulle fungera, säger Peter Eriksson.

Källa: LRF


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”
MOTALA 2021-9-24 KL. 07:40

Optimistisk piratordförande trots tuffa åren: ”Gäller att bygga försiktigt”

"Vi har inte haft nog med intäkter under 2021 i förhållande till de kostnader som vi har".

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare
MJÖLBY 2021-9-16 KL. 07:36

Framtidens lantbruk i en cirkulär värld – så blev Fogdegården årets företagare

"Det gäller att man aldrig känner sig färdig. Man måste ständigt hitta nya vägar och ibland också ändra riktning".

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september
VADSTENA 2021-9-16 KL. 07:32

Känslor, meditativt skapande och elefanter på Ullevi gård i september

Den vanligtvis Stockholmsbaserade duon ställer ut möbler och tavlor.

Fler nyheter